AV-työasema Linux ympäristöön

Tein Puppet-modulin, joka asentaa ja konfiguroi Linux työaseman valmiiksi AV-työasemaksi. Moduli löytyy GitHubista osoitteesta: https://github.com/jaakkojamsa/Puppet-module-for-audio-and-video-in-Xubuntu. Puppet moduli tekee nopeasti ja helposti Linux koneen AV-käyttöön valmiiksi. Moduli toimii myös live-tikku käytössä, jossa on helppo kokeilla työkalujen ja kokonaisuuden toimintaa. Vajaassa kymmenessä minuutissa saa näin monipuolisen av työaseman käyttöönsä.

Livetikkukäytössä pikaohjeet käyttöönottoon ovat modulin readme-osiossa.

readme-e1512922222334.png
Kuva: Readme työnalla

Readme-linkki alla:
https://raw.githubusercontent.com/jaakkojamsa/Puppet-module-for-audio-and-video-in-Xubuntu/master/README.md

Kun lataa githubista modulini, niin tein alkuun skriptin, joka ajaa tiedostot haluttuihin paikkoihin ja asentaa puppetin. Skripti hakee kotihakemistoon tallennetusta gittipaketista tarvitsemansa tiedostot. Skripti hakee käyttäjän kotihakemistopolun muuttujaan ja muuttujaa käyttäen osaa hakea käyttäjän kotihakemistosta riippumatta paketin tiedot oikein.

Audioeditointiin moduli asentaa ohjelman Audacity. Videoeditointiin moduli asentaa ohjelman kdenlive. Mukana modulin asenhttps://www.google.fi/tamissa ohjelmissa on myös kuvankäsittelyohjelma GIMP, tiedostojen toistoon VLC, nuotitukseen musescore, videotiedostojen konvertointiin handbrake ja pikkuinen apuohjelma tree, joka visualisoi tiedostopolkuja komentokehoite-ikkunassa. SSH-open asentuu modulin mukana. SSH:ta tarvitsee kovin helposti, jos tarvitsee esimerkiksi pyytää tai antaa apua koneelle etänä. Lopuksi moduli vaihtaa teeman mukaisen taustakuvan työpöydälle.

AudacityKuva: Audacityn käyttöliittymä

Audacityn konfigurointia yritin saada Puppet-moduliin mukaan monen monta tuntia, mutta tuonne kotihakemistoon kirjoittelu Puppetilla ei oikein lopulta tuntunut järkevältä. Kokeilin ajaa erilaisia skriptejä Puppetilla, mutta homma alkoi mennä tarpeettoman monimutkaiseksi tarkoitukseen nähden. Seuraavaksi kokeilin tehdä halutut konfiguraatiomuutokset skriptillä, joka ajetaan heti git clone -haun jälkeen, kuten yllä kirjoitin. Testasin tuloksen live-tikku -käytössä. Totesin ratkaisun toimivan. Konfiguraatiossa halusin muuttaa zoom in ja zoom out näppiskomennot samoiksi, joita olen tottunut käyttämään muissakin editointiohjelmissa. Äämityksen oletusnäytteenottotaajuudeksi muutin 48kHz, joka nykyään on minusta sopivin vaihtoehto. Muutokset on eritelty README-tiedostossa.

Kdenlive ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Tutustuin ohjelmaan editoimalla viedoita.

KDENlive
Kuva: Kdenliven käyttöliittymä

Ensiksi muutin zoom in ja zoom out näppiskomennot samoiksi, kuin Audacityynkin. Olen editoinut videoa aiemmin muunmoassa Adobe Premierellä. Kden-live tuntui melko helposti lähestyttävältä ja kuitenkin monipuoliselta ohjelmalta. Tämä on ehdottomasti lisätutustumisen arvoinen! Kdenliven näppiskomentoja on helppo muutta tiputusvalikon Configure shortcuts -valinnalla aukeavasta valikosta. Vaikeaa on löytää tiedosto, mihin shortcutsit tallentuu. Myös shortcuttien tallennuksessa ja lataamisessa on ohjelmalla ongelmia. Ne eivät toimi kunnolla graafisen käyttöliitymän kauttakaan. Ne on onneksi melko nopeaaa muuttaa itse ohjelmasta.

Kokeilin myös videoeditointiohjelmaa OpenShot, mutta se oli minun makuun liian pelkistetty.

Handbrake on ohjelma, jolla voi konvertoida videotiedostoja haluamaansa formaattiin.

HandBrake
Kuva: HandBraken käyttöliittymä

Myös dvd-levyn importointi käy tällä ohjelmalla. Formaateista voi käydä lopuutoman keskustelun. Itse käytän tällä hetkellä master-formaattina H.264-muotoa. Resoluution valitsen sen mukaan mikä on ollut lähdemateriaalissa resoluutiona. Minun tapauksessa resoluutiona käytän useimmiten sd 768*576 tai hd 1920*1080. Handbrakella voi työskennellä joko ennakkoon mietittyjen profiilien kautta tai säätämällä parametreja itse. Kätevä ohjelma videotiedostojen kanssa työskenteleville.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s